MeDiHZ
Medische Dienstverlening Huisartsenzorg
Onze werkwijze

Als POH-GGZ spreken we in uw of onze praktijk de door u verwezen patienten. Nauwe samenwerking krijgt vorm via rapportage in het huisartsendossier en indien nodig ad-hoc overleg, en op afgesproken wijze gestructureerd overleg.
U als huisarts bepaalt via verwijzingen en overleg de richting: nadruk op sociale psychiatrie, stepped care aanpak van veel voorkomende aandoeningen op psychosociaal gebied, of bijvoorbeeld tweesporenaanpak bij onvoldoende verklaarde somatische aandoeningen. Wij als professionals 
de invulling en vormgeving van het werk

Altijd zetten we ons
 in om lokale samenwerking te ontwikkelen. Doel is om goede naadloos aansluitende Generalistische BasisGGZ te faciliteren waarbij de samenhang vanuit de huisartsenzorg geregisseerd wordt. Met heldere afspraken over wanneer verwijzen, wie doet wat en logische terugkoppeling. Wij zien het netwerk en ketenzorg als onderdeel van goede POH-GGZ zorg. Het zorgt immers voor adequate verwijzingen, minder wachtlijsten, voorkomt opstopping bij de POH-GGZ en houdt meer patienten door goede zorg in de eerste lijn. We hechten aan wijkgebonden samenwerking waar mogelijk. We weten naar wie we verwijzen, bellen elkaar als het nodig is en spreken elkaar indien nodig face to face. De zorg wordt dan gewoonweg beter.  

De huisarts schrijft de reden van verwijzing en vraagstelling in het HIS. De zorg is gedelegeerde huisartsenzorg, valt onder de basisverzekering, voor de patient is er geen eigen risico en geen eigen bijdrage.

De patient maakt bij de doktersassistente direct een afspraak, alle vervolgafspraken worden ingepland door de POH-GGZ. 

We streven ernaar om de patient binnen 7 dagen een eerste gesprek aan te bieden, wat behoudens een enkele vakantieweek altijd lukt. In dat gesprek 
maken we een plan dat we met de huisarts bespreken (of wat binnen de werkafspraken met de huisarts valt). Dat plan wordt in het HIS vermeld. 
We werken praktisch en oplossingsgericht, streven ernaar om vooral de aansluiting bij de patient te zoeken. De POH-GGZ hulp is (toekomst-)gericht op het hervinden van de kracht van de patient, op het uitbreiden van zijn/haar mogelijkheden en perspectief. Niet graven als het niet nodig is, praktisch en doelgericht. Appellerend aan zelfwerkzaamheid en bestaande capaciteiten en mogelijkheden. Eerst op zoek naar de kracht, pas indien dat niet voldoende succesvol is staan we stil bij de klacht. We gebruiken daarnaast een groot aantal E-Health modulen, indien geïndiceerd.


Kinderen.
De werkwijze bij kinderen verschilt niet van die van volwassenen. Bij jonge kinderen spreken we de ouders eerst alleen, bij oudere kinderen bespreken we telefonisch of het kind de eerste keer meekomt. We vinden dat ouders/opvoeders eerst een doordachte strategie of plan moeten hebben voordat we met hun kind aan de slag gaan. Bij jonge kinderen is ouders ondersteunen net zo effectief dan een behandeling voor hun kind. Kinderen kunt u gewoon naar uw POH-GGZ verwijzen, of gebruik maken van onze gespecialiseerde
POH-GGZ Kind en Jeugd (zie tabblad).


MeDiHZ is een kostenmaatschap. We maken afspraken welke personen de zorg bij u in de prakttijk verlenen. Soms spreken we bijvoorbeeld af dat patienten een voorkeur voor man of vrouw kunnen uitspreken, of dat verwijzingen op basis van inhoudelijke criteria gekoppeld worden aan een vaste persoon. We koppelen veelal twee personen aan uw praktijk, zodat we elkaar kunnen vervangen bij vakanties etc.

Ook is ondersteuning aan huisartsen mogelijk om zelf POH-GGZ zorg te implementeren, zorgprogramma's en samenwerkingsstructuren op te zetten en intervisie, bijscholing en supervisie aan startende POH-GGZ 
medewerkers in uw praktijk. Bijvoorbeeld door bij u in de praktijk een POH-GZZ op te leiden, zodat u direct beschikt over een POH-GGZ en de implementatie en opleiding voor u uit handen genomen wordt. Contactpersoon is Maarten Steverink. U krijgt na een vrijblijvend gesprek een offerte op maat. 

HomeHuisartsenCliƫntenWie we zijnContactagenda